Pon - Ned: 00h - 24h

Lokalizacija:

Otvaranje pokretnog ugostiteljskog objekta

Otvaranje pokretnog ugostiteljskog objekta

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA OTVARANJE POKRETNOG UGOSTITELJSKOG OBJEKTA

 

Svuda gde se okuplja veliki broj ljudi, preduzimljivi ugostitelji prepoznaju priliku da se približe kupcima i plasiraju svoj asortiman proizvoda. Sajmovi, vašari, koncerti, razni sportski i kulturni događaji, praznična i druga okupljanja mogu doneti pristojnu zaradu za relativno kratko vreme. 

Za te namene svakako je najbolje da otvorite pokretni ugostiteljski objekat. Njegova mobilnost i kompaktnost daju vam mogućnost da se uvek locirate u epicentru događaja. 

Zato i ne čudi što nam se često obraćaju preduzetnici sa pitanjem: Šta je sve potrebno da se takav ugostiteljski objekat registruje i koje sve uslove mora da zadovolji? Upravo to je fokus ovog teksta.

Svesni vaše zauzetosti i preopterećenosti, mi smo se potrudili da vam kroz ovaj tekst pojasnimo sve bitne stavke iz važećeg Pravilnika koje se odnose upravo na pokretne ugostiteljske objekte.

Šta je sve potrebno za registraciju pokretnog ugostiteljskog objekta?

Pre svega da vas podsetimo da smo se celokupnom tematikom vezanom za otvaranje bilo kog ugostiteljskog objekta bavili u tekstu: Minimalni tehnički uslovi za opremanje ugostiteljskog objekta.

Otvaranje pokretnog ugostiteljskog objekta (food truck, pokretni kiosk, prikolica za hranu...) iziskuje malo drugačiju proceduru i ispunjavanje preduslova koje smo tematski podelili u više celina:

  • Registracioni preduslovi
  • Potrebna rešenja, saglasnosti i dozvole
  • Sanitarno - zdravstveni preduslovi
  • POS sistem (fiskalizacija)
  • Ostali preduslovi

Svaku od ovih celina detaljno ćemo vam razjasniti. Iako deluje obimno, ipak je to šablonizovana procedura koju nije tako teško ispuniti.

REGISTRACIONI PREDUSLOVI ZA POKRETNI UGOSTITELJSKI OBJEKAT

Član 17. pomenutog Pravilnika kaže:

Pokretni ugostiteljski objekat je objekat koji se premešta iz jednog mesta u drugo sopstvenim pogonom ili vučom, u kome se priprema i uslužuje hrana pripremljena na drugom mestu u originalnom pakovanju, kao i piće u originalnoj ambalaži ili na točenje, uz upotrebu ambalaže za jednokratnu upotrebu.

Ugostiteljske usluge mogu se pružati i van ugostiteljskog objekta povremeno na sajmovima, vašarima, prigodnim proslavama i drugim javnim manifestacijama, a najduže 30 dana.

Ovo u praksi znači da ako već imate ugostiteljski objekat, možete kao dopunski vid pružanja usluga organizovati i pokretni objekat. Naravno, morate biti registrovani za tu delatnost u APR-u (šifra delatnosti je 56.10 - delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata).

Ako nemate nikakav ugostiteljski objekat, morate odraditi:

  • kompletnu registraciju firme u APR-u, 
  • pridobiti Rešenje o PIB-u iz Poreske uprave, 
  • otvoriti poslovni račun u banci,
  • fiskalizovati objekat.

POTREBNA REŠENJA, SAGLASNOSTI I DOZVOLE ZA POKRETNI UGOSTITELJSKI OBJEKAT

Nabrojaćemo i pojasniti sve potrebne saglasnosti i dozvole:

  • Saglasnost lokalne samouprave
  • Implementacija minimalnih tehničkih uslova (MTU) iz Pravilnika i eventualnih dodatnih uslova lokalne samouprave (ako postoje) 
  • Ugovori sa lokalnim komunalnim preduzećima, ako vaš objekat povezujete na vodovod i kanalizaciju


Saglasnost lokalne samouprave 

Pokretni ugostiteljski objekat se pozicionira na neku javnu ili privatnu površinu. Ako je u pitanju javna površina potrebno je da od lokalne samouprave pridobijete saglasnost, a ako vaš pokretni objekat locirate na privatnoj površini morate imati i Ugovor o zakupu.


Implementacija minimalnih tehničkih uslovima (MTU)

Vaš pokretni ugostiteljski objekat mora da zadovolji neke minimalne tehničke uslove koji su definisani Pravilnikom. Nadležni su te minimalne tehničke uslove podelili u dve kategorije:

  • Opšti minimalni uslovi za sve tipove ugostiteljskih objekata (pa i za pokretne)
  • Posebni minimalni tehnički uslovi za pokretne ugostiteljske objekte

Ispunjavanje svih ovih preduslova (MTU), proveravaju nadležne inspekcije, kontrolom na licu mesta.


Opšti minimalni tehnički uslovi koji se odnose na pokretan ugostiteljski objekat

Ti opšti uslovi su definisani Članovima 21.-35. pomenutog Pravilnika. Tu su navedeni svi standardi koje mora da ispuni svaki ugostiteljski objekat. Velika većina stvari se odnosi na prostorije klasičnog ugostiteljskog objekta. 

Ono što je specifično za pokretne ugostiteljske objekte, prenosimo integralno:

U ugostiteljskom objektu mora biti obezbeđeno:

  1. snabdevanje tekućom higijenski ispravnom vodom za piće (javna vodovodna mreža, lokalni vodni objekti, sopstveni bunar),
  2. stalno snabdevanje električnom energijom (javna električna mreža, sopstveni bešumni energetski izvor),
  3. odlaganje čvrstih otpadnih materija (kontejneri ili kante sa poklopcima istog kvaliteta, smešteni na posebno određenom prostoru),
  4. odvođenje otpadnih voda (javna kanalizaciona mreža, sopstvena kanalizacija, septičke jame).

Ugostiteljski objekat za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima, vašarima i drugim javnim manifestacijama i pokretni objekat mogu se snabdevati tekućom higijenski ispravnom vodom za piće iz rezervoara sa dovoljno tekuće higijenski ispravne vode, ukoliko nije obezbeđeno snabdevanje higijenski ispravnom vodom za piće iz javne vodovodne mreže, lokalnog vodnog objekta ili bunara.

Ugostiteljski objekat za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima, vašarima i drugim javnim manifestacijama i pokretni objekat mogu za odvođenje otpadnih voda obezbediti rezervoar za otpadnu vodu odgovarajućeg kapaciteta, ukoliko nije obezbeđeno odvođenje otpadnih voda u javnu kanalizacionu mrežu, sopstvenu kanalizaciju ili septičku jamu.


Posebni minimalni tehnički uslovi za pokretne ugostiteljske objekte 

Ovi uslovi su definisani Članovima 67. - 70. Pravilnika. Tim članovima je propisano da pokretni ugostiteljski objekat mora da ima:

  • odgovarajući prostor koji nije izložen zagađivanju koje može da ugrozi higijensku ispravnost hrane,
  • termičke i rashladne uređaje za obradu i čuvanje hrane, kao i za pića i napitke, u skladu sa ponudom,
  • pribor i uređaje za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane i jednodelnu sudoperu sa tekućom toplom i hladnom vodom i najmanje jednu radnu površinu za pripremu hrane uz sudoperu, ako se hrana priprema,
  • jednodelnu sudoperu sa tekućom hladnom i toplom vodom za pranje pribora i posuđa, ako se hrana uslužuje na ugostiteljski način,
  • dovoljan broj higijenskih posuda za otpatke,
  • toalet i za osoblje i za goste treba da bude maksimalo 30 metara udaljen.

Propisani broj jednodelnih sudopera, može da bude zamenjen jednom dvodelnom sudoperom sa tekućom toplom i hladnom vodom.

Radne površine moraju biti od materijala koji se lako čisti i održava.


Ugovori sa lokalnim komunalnim preduzećima

Nije obavezno da vaš pokretni ugostiteljski objekat priključujete na vodovod i kanalizaciju. U okviru opštih minimalnih tehničkih uslova jasno je navedeno da ova pitanja možete rešiti i na sopstveni način i definisano je kako (sopstvenim rezervoarima za pijaću i otpadnu vodu).


SANITARNO - ZDRAVSTVENI PREDUSLOVI

Kada je u pitanju priprema i prodaja hrane i pića, država zahteva visoke bezbedonosne standarde. Podrazumevano vam trebaju ispravne sanitarne knjižice za sve zaposlene.Takođe, morate imati i HACCP plan (šta je to i na šta se odnosi, pisali smo detaljno u tekstu HACCP plan u ugostiteljstvu). Sam objekat mora biti takav da se može lako i detaljno održavati higijena (čišćenje i dezinfekcija).


POS SISTEM (FISKALIZACIJA)

Svako prodajno mesto (POS) mora biti fiskalizovano. To automatski znači da i pokretni ugostiteljski objekat mora biti fiskalizovan. Da bi ste izdavali fiskalne račune u pokretnom objektu, potreban vam je fiskalni uređaj (hardverski ili softverski) i internet konekciju ka Poreskoj upravi (najčešće preko mobilnog prenosa podataka). Ako to sve već mora da se obezbedi, zašto onda to ne iskoristiti i za kompletno digitalno vođenje poslovanja objekta.
Upravo sve to pokriva Sky POS program za ugostiteljstvo

Specifičnost pokretnih objekata je da posluju na lokacijama gde mogu da variraju tehnički uslovi (struja, internet i dr.). Zato vam treba rešenje koje ne samo da podržava rad pokretnih objekata, već može i da radi u takvom nestabilnom okruženju. Na tržištu ima više takvih rešenja. Jedno od njih je svakako i Sky POS. Njega bez ikakvih problema možete koristiti u svom pokretnom ugostiteljskom objektu. Po funkcionalnostima spada u sam vrh takvih rešenja i bukvalno ima sve što je potrebno za komforan rad i klasičnog i pokretnog ugostiteljskog objekta.

Može da radi i u uslovima potpunog prekida interneta, a oscilacije mobilnog interneta se ni ne osete u radu. 

Sky POS može da radi i na tabletu, All In One računarima ili bilo kom drugom računaru i nije hardverski zahtevan. 

Preko njih možete obezbediti i POS terminale za plaćanje karticama koje je sve više traženo.

Tehnička podrška je krajnje profesionalna, što mnogo znači na terenu. Organizovana po principu 24/7, višejezična je, a vreme odziva je jako kratko.

Ono što se dodatno ističe u vezi Sky POS-a je činjenica da je on zasnovan na CLOUD tehnologijama. To u praksi znači da su svi podaci, analize i izveštaji uvek dostupni onima koji upravljaju poslovanjem objekta. Bez obzira na njihovu trenutnu lokaciju. Ovo iz korena menja percepciju dnevnih obaveza menadžera i vlasnika objekta.


OSTALI PREDUSLOVI ZA POKRETNI UGOSTITELJSKI OBJEKAT

Prvo što ovde treba reći je da svaka lokalna samouprava zadržava diskreciono pravo da donese svoj Pravilnik koji dodatno reguliše uslove pokretne ugostiteljske objekte. To morate proveriti na lokalu. Ovde ćemo vam prezentovati jednu takvu odluku koju je doneo Grad Beograd.

Odluka o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji grada Beograda.

Takođe, obratite pažnju:

  • ako vaš pokretni objekat aktivno učestvuje u saobraćaju, za njega važe sva pravila koja se odnose na tu vrstu vozila,
  • obavezno morate na vidnom mestu istaknuti ime firme, radno vreme i cenovnik,
  • ako se opredelite da u asortiman ubacite i alkoholna pića - morate imati dozvolu za promet alkohola,
  • nešto slično važi i za koršćenje muzike - morate plaćati autorska prava (SOKOJ i sl.)


ZAKLJUČAK

Otvaranje pokretnog ugostiteljskog objekta, iako na prvi pogled tako ne deluje, može biti veoma finansijski isplativo. Jednostavno, koncept da vi priđete klijentima (umesto obrnuto) često je jako uspešan. Potrebno je samo da ispoštujete sve ovo o čemu smo pisali. Možda vam sve to deluje komplikovano, ali verujte da nije. Budite sigurni da, ako vi ne iskoristite tu šansu, neko drugi hoće.