Pon - Ned: 00h - 24h

Lokalizacija:

ePlatiša za IPS plaćanje

ePlatiša za IPS plaćanje

ePlatiša za IPS plaćanjeOd nedavno je Sky POS uz pomoć middlware aplikacije ePLatiša za IPS plaćanja omogućio svojim klijentima kompletnu automatizaciju procesa plaćanja.
Na ovaj način želeli smo da svim našim sadašnjim i budućim klijentima omogućimo jednostavan, brz i siguran način plaćanja usluga.

IPS  plaćanje je najsavremeniji vid plaćanja koji omogućava korisnicima da obave plaćanja u domaćem platnom prometu i skoro trenutno izvršenje transakcija u bilo koje doba dana i noći.

Kao što već sigurno znate, 2020 godine Narodna banka Srbije je uvela je ovaj način plaćanja, primenljiv za plaćanja u prodavnicama i na internetu IPS. NBS preuzela je sve potrebne aktivnosti kako bi omogućila što širu primenu novog sistema instant plaćanja. Ovo je trenutno najsavremeniji vid finansijskog prometa, jer omogućava stalnu dostupnost sredstava, transakcije koje se izvršavaju u sekundi, a sa druge strane, izbegavaju se mogućnosti za zloupotrebu, visoki troškovi upravljanja gotovinom, siva ekonomija i sl.

Modeli IPS  plaćanja

Kod SKY POS ePlatiše postoje dva načina IPS plaćanja: IPS pokaži i IPS skeniraj.

 

1.      ePlatiša IPS pokaži radi tako što POS blagajna skenira QR kod pomoću 2D barkod skenera na telefonu od kupca, šalje očitan QR kod ePlatiši koji radi procesing naplate sa bankom.
Kupac će prema IPS QR modelu, po obavljanju kupovine ili usluge, otvoriti aplikaciju svoje banke, izabrati opciju IPS pokaži, a nakon potvrđivanja identiteta šifrom ili nekom drugom opcijom, koju mu je omogućila banka, na ekranu telefona će se pojaviti IPS QR. Čitačem koji je povezan za POS blagajnu trgovac će očitati IPS QR kod kupcaePlatiša dobija informaciju od banke o statusu transakcije i vraća POS blagajni informaciju o statusu naplate. POS blagajna ukoliko je transakcija uspešna automatski štampa račun.

 

2.      ePlatiša IPS skeniraj radi tako što POS blagajna dobije od ePlatiše generisan QR kod koji može da prikaže na displaju kupca ili da odštampa kao slip na POS štampaču.
Kod ovog modela IPS skeniraj, kupac će po odabiru željenih artikala ili usluga na mobilnom telefonu odabrati ikonicu IPS skeniraj, potvrditi svoj identitet i kamerom na telefonu skenirati IPS QR kod koji je trgovac generisao. Nakon toga kupcu će se u aplikaciji pojaviti iznos sa računa kupovine i po dobijanju kupčeve saglasnosti, za samo nekoliko sekundi ePlatiša dobija informaciju od banke o statusu transakcije i vraća POS blagajni informaciju o statusu naplate. POS blagajna ukoliko je transakcija uspešna automatski štampa račun.

 

 

Plaćanjem na bilo koja od ova dva načina, sredstva su nakon nekoliko sekundi prebačena sa računa platioca na račun primaoca.

ePlatiša IPS plaćanje je pre svega:

  • brzo
  • jednostavno i
  • pouzdano

Međutim, prednosti samog IPS načina plaćanja su mnogobrojne, kako za kupce, tako i za prodavce, pa nije na odmet da izdvojimo one najvažnije:


Brzina transakcije

Novac je na računu uplatioca odmah po uplati, a transakcija se odmah evidentira.


Mogućnost greške je minimalna

Ovo je sigurno jedan od važnijih aspekata za sve koji koriste IPS plaćanje. Kada skenirate IPS QR kod, isti vas šalje na zaštićenu stranicu u okviru aplikacije vaše banke, gde su popunjeni svi potrebni podaci, pri čemu ih ne možete promeniti, samo je potrebno da ih proverite i verifikujete plaćanje.


Manj
a provizija

Ova metoda plaćanja ima znatno niže naknade po transakciji, u poređenju sa drugim platnim metodama.


Ušteda vremena

Čitava transkacija obavlja se u sekundama. Naime, kupac ne troši vreme na popunjavanje naloga već skenira IPS QR kod koji mu je prodavac generisao (ukoliko je recimo izabrao ePlatiša IPS Skeniraj) i verifikuje plaćanje.


Bezbednost

IPS način plaćanja ne zahteva ostavljanje niti jednog od ličnih podataka sa vaše kartice ili računa, tako je sigurnost zagarantovana. Ni u jednom trenutku pre, u toku ili nakon transakcije, kupac ne daje svoje podatke prodavcu. Transakcija se obavlja na zaštićenoj stranici banke i sva plaćanja se obavljaju legalnim tokovima.

 

Za sve koji se odluče da postanu korisnici ePlatiša IPS-a, dovoljno će biti da sa sobom imaju svoj mobilni telefon i na taj način brzo odrade transakciju. Ugostitelji i trgovci će instant plaćanjem na prodajnom mestu obezbediti jeftinije, brže i efikasnije transakcije u odnosu na  plaćanje bankarskim karticama.

Prednosti ePlatiše za IPS plaćanje u odnosu na dosadašnje načine plaćanja su brojne:

·       plaćanja u režimu 24/7 i korišćenjem raznih telekomunikacionih uređaja,

·       novac je dostupan u roku od nekoliko sekundi,

·       niži troškovi obrade transakcija,

·       smanjeni troškovi plaćanja,

·       unapređenje upravljanja novčanim tokovima,

·       nov i jeftiniji instrument plaćanja za ugostitelje,

·      

Kao što vidite, ePlatiša za IPS plaćanje će u narednom periodu doneti brojne benefite, ali pre svega, dobijate vid naplate koji će omogućiti kontrolu troškova, kao i upravljanje tokom transakcije od potrošača do same realizacije plaćanja. Ovde svakako treba istaći da je dosadašnje korisničko iskustvo veoma pozitivno, jer je u pitanju brzo i efikasno plaćanje, jer je za kupovinu potreban samo mobilni telefon.